Ryhdy palstaviljelijäksi kaupungissa

Jos kaipaat luomutuotteita ja haluaisit kasvattaa niitä itse, mutta sopivaa paikkaa ei löydy omasta takaa, kannattaa etsiä tietoja oman seudun puutarhapalstoista. Lähes jokaiselta paikkakunnalta ja ainakin suurimmista kaupungeista löytyy useitakin vaihtoehtoja omien luomutuotteiden kasvattamiseen. Myös jotkut taloyhtiöt ovat innostuneet tarjoamaan asukkailleen mahdollisuuden kasvattaa omia tuotteita kerrostalon sisäpihalla.

Kausiviljely

Lähes asuinpaikasta riippumatta sinun on mahdollista vuokrata itsellesi viljelypalsta ainakin kesäkuukausien ajaksi. Vaikka varsinaista palstaviljelmää ei löytyisikään, voit kysellä paikkakuntasi maanviljelijöiltä, olisiko sinun mahdollista vuokrata kasvimaapalsta. Ota kuitenkin huomioon se, ettet välttämättä tiedä, mitä pellossa on aiemmin kasvatettu tai minkälaisia lannoitteita ja kasvinsuojeluaineita siinä on käytetty. Tätä kannattaakin tiedustella pellon omistajalta etukäteen. Joissakin kunnissa ja kaupungeissa palstoja vuokraavat erilaiset yhdistykset, kuten 4H-kerhot, joilta on helppo tiedustella palstan kuntoa ja sitä, millaisia tuotteita maanparannukseen on käytetty. Kausipalstalla voit kasvattaa yhden kasvukauden tuotteita kuten perunoita ja muita juureksia sekä tomaatteja, kurkkuja, salaatteja ja yrttejä.

Pitkäaikainen puutarhapalsta

Palstalla, jonka voi vuokrata useammaksi vuodeksi tai ostaa itselleen, voit kasvattaa mitä tahansa luomutuotteita, joita oman puutarhankin omistajat suosivat. Ongelmana saattaa kuitenkin olla se, mitä tuotteita naapuripalstalaiset käyttävät omien kasviensa lannoittamiseen tai tuholaisten hävittämiseen. Jos mielit kasvattaa luomutuotteita, valitse sellainen palstapaikka, jossa kaikki palstalaiset sitoutuvat luomutuotannon periaatteisiin tai jossa se on palstan vuokraamisen edellytys. Pitkäaikaisella palstalla voit kasvattaa perinteisten yksivuotisten kasvien, vihannesten ja juuresten lisäksi myös monivuotisia kasveja kuten mansikoita tai pensasmustikoita. Joillain palstoilla voit myös istuttaa omalle alueellesi marjapensaita tai jopa lyhytkasvuisia hedelmäpuita.

Luomu on elämäntapa

Palstaviljelyä harrastavat usein niin omavaraisuudesta kuin luomuviljelystäkin innostuneet. Luomu on monille palstaviljelijöille erityisen tärkeää ja siitä on muodostunut elämäntapa, joka myös usein näkyy ja kuuluu. Näiden viljelijöiden toiminta onkin usein hyvin yhteisöllistä. Kasveista ja niiden kasvattamisesta keskustellaan toisten harrastajien kanssa niin henkilökohtaisesti kuin erilaisilla aiheeseen keskittyneillä nettipalstoillakin. Siemeniä, tuotteita ja reseptejä vaihdellaan ja tämä onkin oiva keino löytää luomusiemeniä ja -tuotteita. Palstoilla tehdään myös usein yhteistyötä. Naapuripalstalaiset sopivat usein kasteluvuoroista ja myös syksyisin saatetaan kokoontua yhteen sadonkorjuun merkeissä.