Puutarhan omistajat ovat onnekkaita

Jos asut rivitalossa tai omakotitalossa ja sinulla on oma piha, mahdollisuudet luomutuotteiden kasvattamiseen ovat todella monipuoliset ja riippuen pihan koosta sekä sijainnista voit kasvattaa lähes mitä tahansa helposti omalla pihallasi. Oma puutarha tuo erilaisten lajien kasvatukseen helppoutta, sillä työkalut ovat aina saatavillasi omasta varastosta, eikä niitä tarvitse kuljettaa mahdollisesti pidemmän matkan päässä sijaitsevalle palstalle. Myös kastelu helpottuu, sillä voit käyttää helposti puutarhaletkua kasvien kastelemiseen sen sijaan, että joutuisit kantamaan vettä pitkän matkan päästä kastelukannulla. Oman pihan omistajille luomutuotteet ovat vain muutaman metrin päässä keittiöstä, ja niitä on ilo käyttää päivittäisessä ruuanvalmistuksessa kesäisin. Lisäksi omalla pihalla kasvimaasi voi olla jo niin suuri, että saat satoa, josta riittää ruokaa myös talvella. Säilö satosi oikein ja voit nauttia omista luomutuotteistasi mahdollisimman pitkään.

Kasvun ihme

Luomukasvisten kasvattaminen omassa puutarhassa on palkitsevaa ja mukavaa puuhaa. Etenkin lapsiperheissä usein mietitään, mikä olisi mukavaa yhteistä tekemistä, jota aikuiset ja lapset voisivat tehdä yhdessä. Puutarhanhoito on harrastus, josta voi innostua minkä ikäisenä tahansa. Aivan pienet lapsetkin voi ottaa mukaansa pihalle kaivamaan ja muokkaamaan kasvimaata. Lisäksi lapset pitävät kasvien istuttamisesta, kastelemisesta sekä kasvun seuraamisesta. Hieman isommat sormet ovat kuin omiaan rikkaruohojen kitkemiseen ja vaikka porkkanarivin harvennukseen. Samalla tulee opittua myös paljon luonnosta ja kasveista sekä nautittua ulkoilmasta. Luomutuotannosta kannattaa kertoa lapsille aivan alusta saakka, jotta siitä tulee heille jokapäiväistä. Kannattaa selittää, mitä keinotekoiset maanparannusaineet ja kasvinsuojeluliuokset aiheuttavat maaperällemme ja miten erilaiset kemikaalit päätyvät myös ruokiimme. Jo lapsena opitut asiat kulkevat pitkään mukana ja niistä tulee osa elämäntapaa.

Kasviksia omalta pihalta

Oman pihan luomutuotteita ovat yleensä perunat, porkkanat sekä muut juurekset. Lisäksi luomuherneet maistuvat kaikille ja niitä on myös mukava käyttää monipuolisesti ruuanvalmistuksessa tai ryöpätä kevyesti ja pakastaa talven varalle. Herneet voi toki myös kuivata ja valmistaa niistä aivan omaa luomuhernekeittoa. Lisäksi omalle pihalle mahtuu usein mansikkamaa sekä marjapensaita, joista voi valmistaa omaa luomumehua ympärivuotiseen tarpeeseen. Jos tilaa riittää, istuta iloksesi myös muutama hedelmäpuu, jotka tarjoavat iloa silmälle, tuulensuojaa pihallesi sekä mahtavaa luomusatoa syksyisin.