Parvekkeella voi kasvattaa lähes mitä tahansa

Vaikka asunnossasi ei olisikaan varsinaista pihaa, mutta parveke löytyy, olet jo onnekkaassa asemassa. Olipa parvekkeesi iso tai pieni, mahdollisuudet luomutuotteiden kasvattamiseen ovat erinomaiset. Koska kyseessä on ulkotila, suurin osa kasveista viihtyy siellä paremmin, ja voit kokeilla myös hieman erikoisempien kasvisten ja vihannesten kasvattamista. Vältyt myös suurelta osalta sisäkasveja vaivaavia tuholaisia.

Pienen parvekkeen mahdollisuudet

Pienelläkin parvekkeella voit helposti tuottaa erilaisia luomukasviksia. Vaikka parvekkeellasi ei olisi tilaa kuin parin neliön verran, mahdollisuuksia on paljon. Voit asentaa kaiteeseen parvekelaatikoita, seinustalle korkeita hyllyköitä tai hyödyntää monikerroksisia amppeleita. Etenkin yrttien, mansikka-amppeleiden ja salaattien kasvatus onnistuu helposti näissä olosuhteissa. Muista kastella taimiasi tarpeeksi ja jos haluat lannoittaa niitä, muista tarkistaa, että valmisteet ovat luomua.

Iso parveke muuttuu puutarhaksi

Suurempi tila tarjoaa jo monenlaisia mahdollisuuksia. Parvekkeella on mahdollista kasvattaa lähes mitä kasveja tahansa, joten voit kokeilla vaikka perunoiden kasvatusta ruukussa. Lisäksi suuremmalla parvekkeella saat satoa jo niin paljon, että pystyt itse kasvattamaan ison osan kesällä käyttämistäsi kasviksista. Jos ostat kasvit valmiina taimina, tarkista että ne on kasvatettu luomuviljelyperiaatteiden mukaisesti. Helpoiten varmistat tuotteidesi olevan luomua ostamalla luomukasvien siemeniä ja kasvattamalla taimet itse.

Onko parvekelaseista hyötyä?

Lasitettu parveke lisää käyttöaikaa niin asukkaille itselleen kuin myös kasveille. Koska lasitetun parvekkeen lämpötila kohoaa nopeasti keväällä, voit kasvattaa täällä taimia jo erityisen varhain. Esikasvatuksen jälkeen voit siirtää ne parvekkeelle jo heti kun lämpötila on tarpeeksi korkea. Pitkää kasvuaikaa vaativat kasvit ehtivät myös tuottaa satoa, sillä lasitettu parveke tarjoaa niille lämpöä ja suojaa myös syysilmoilta.

Huolehdi kuitenkin lasitetun parvekkeen tuuletuksesta, sillä kasvit pitävät paitsi lämmöstä, myös kiertävästä ulkoilmasta. Lisäksi lämpötilan ei pidä antaa nousta liian korkeaksi ainakaan kovin pitkäksi aikaa, vaan kuumina päivinä laseja on syytä pitää ainakin raollaan. Liian kuumassa kasvit läkähtyvät ja kastelusta tulee huolehtia entistä tarkemmin. Laseja kannattaa pitää auki myös, jotta pölyttäjät pääsevät vierailemaan parvekkeellasi. Tällöin sinun ei tarvitse itse pölyttää sitä vaativia kasveja pensselillä. Voit houkutella näitä apulaisia paikalle myös erilaisten kukkien avulla.