Luomu on uusi musta

Luomu kiinnostaa ihmisiä yhä enemmän. Huoli ympäristöstä ja siitä, miten syömämme ruoka vaikuttaa meihin on lisännyt luomutuotteiden käyttöä. Suomessakin perinteiset maatilat muuttavat yksi kerrallaan tuotantoaan kestävän kehityksen periaatteita noudattavaksi ja yhä useampi tila haluaa itselleen luomusertifioinnin. Luomuna Suomessa on viljelystiloja ja karjantuotantoon keskittyviä tiloja. Eniten luomutiloilla tuotetaan erilaisia viljoja ja sokerijuurikasta, mutta myös muita kasviksia on saatavana luomutasoisena kotimaassa tuotettuna. Lisäksi luomumetsää on jo jonkin verran ympäri suomen, mikä takaa mustikoiden, puolukoiden ja sienien saatavuuden luomustandardien mukaisesti kasvaneena. Lue lisää sivustoltamme luomutuotannon historiasta, sen kehityksestä ja nykytilasta. Kerromme myös, miten maanviljelijät hyödyntävät erilaisia tietokoneohjelmia ja sovelluksia tuotannon suunnittelussa ja valvonnassa. Lisäksi voit lukea, miten luomutuotantoa valvotaan viranomaisten taholta, jotta kuuluttajille voidaan taata aidosti puhtaita luomutuotteita.

Luomutuotteiden oma tuotanto

Monet ovat kiinnostuneet myös kasvattamaan itse luomutuotteita omaan käyttöönsä. Olemme koonneet sivustollemme vinkkejä, miten omien luomukasvien tuottaminen on mahdollista, vaikka et olisikaan varsinainen viherpeukalo. Jos olet kiinnostunut kasvattamaan tuotteita omaan käyttöösi, et välttämättä tarvitse suurta peltoalaa tai edes omaa puutarhaa. Kunhan sinulla on intoa, keinoja löytyy aina.

Kirjastosta löytyy paljon erilaisia kirjoja kaupunkipuutarhan perustamista varten, mutta voit aivan hyvin aloittaa vaikka yhdestä ruukkukasvista ikkunalaudallasi. Huomaat nopeasti, miten mukavaa omien tuotteiden kasvattaminen on ja miten harrastukseen on helppo uppoutua. Aiheeseen keskittyneitä harrastajaryhmiä löytyy ainakin useilta suurimmilta paikkakunnilta, mutta usein toimintaan on mahdollista liittyä myös netin välityksellä. Kun itse kasvatettujen tuotteiden harrastamiselle antaa pikkusormensa voit pian huomata, miten puuhaan uppoutuu ja siitä tulee elämäntapa. Pian koko perhe voi nauttia tästä opettavasta harrastuksesta sekä sadosta, josta voidaan yhdessä valmistaa ruokaa koko porukalle.

Käytä luomutuotteitasi monipuolisesti

Kerromme sivustollamme myös siitä, miten omia luomutuotteita voi käyttää jokapäiväisessä ruuanvalmistuksessa. Kasvattaessasi itse omia luomutuotteita, niitä kannattaa käyttää mahdollisimman monipuolisesti ruuanvalmistuksessa ja mahdollisuuksien mukaan jopa ympäri vuoden. Käytä satokauden parhaita tuotteita juuri silloin kun kasvikset ovat parhaimmillaan ja täydennä reseptin runkoa kaupasta tai lähituottajilta hankituilta luomutuotteilla. Myös erilaisia villivihanneksia voi kerätä jokamiehenoikeuksien puitteissa.