Ikkunalautapuutarha on kaikkien ulottuvilla

Luomuruuasta kiinnostuneiden on helppo kasvattaa itse erilaisia tuotteita käytettäväksi omassa keittiössä. Vaikka et omistaisi edes parveketta, voit alkaa luomuviljelijäksi. Riittää kun asunnostasi löytyy valoisa ikkuna. Hanki luomusiemeniä sekä luomutasoista taimimultaa ja istuta siemenet keväällä, kun auringonvaloa on jo tarpeeksi. Koska Suomen kevät on toisinaan valon määrältään vaihteleva, kasvilampun hankkiminen saattaa olla viisasta. Riittävä valon määrä takaa sen, että kasveista tulee tukevia ja elinvoimaisia. Voit lisätä ikkunaan hyllyjä sitä mukaa kun haluat kasvattaa ikkunapuutarhaasi. Kasvien koosta riippuen yhteen ikkunaan on mahdollista asentaa ainakin kaksi tai kolme koko ikkunan levyistä hyllyä. Kahdella ikkunalla kasvatetuista kasveista saat jo melkoisen sadon. Jos ikkuna on mahdollista avata raolleen, kasvit pääsevät nauttimaan suorasta auringosta, sekä tuulenvireestä. Muista suojata ja ainakin tukea kasvit, jos ne eivät ole tottuneet ulkoilmaan.

Kokeile rohkeasti

Ikkunalla voit kasvattaa erilaisia yrttejä, jotka voit ostaa valmiina taimina puutarhamyymälästä tai kokeilla ruokakaupasta ostettujen luomulajien uudelleenkasvattamista. Toinen vaihtoehto on ostaa luomusiemeniä ja kasvattaa taimet alusta asti itse. Myös tomaatit, paprikat ja chilit ovat hyötykasveja, joita on helppo kasvattaa itse sisätiloissa. Lisäksi voit kokeilla itsellesi jääkaappiin unohtuneiden kasvisten uudelleen kasvattamista. Esimerkiksi vanhaksi menneestä tomaatista voi poimia siemenet talteen tai sujauttaa vaikka tomaatinpuolikkaan luomumultaan. Otollisissa olosuhteissa saatat saada yhdestä tomaatista useitakin taimia. Vanhasta sipulista voit kasvattaa uutta vartta, jota voi pilkkoa vaikka leivän päälle ja porkkananpätkänkin uudelleenkasvatus on mahdollista ruukussa. Salaatit kasvavat melko huonosti, mutta ne nousevat mullasta kuitenkin melko nopeasti ja saat helposti vihertävän penkin vaikkakin vain hetkeksi.

Hoida oikein

Kasvien kasvattamisen vaikeudet ovat riittävän valon lisäksi siinä, että etenkin sisällä kasvatettuihin kasveihin tulee valitettavan usein erilaisia tuholaisia. Tämän kanssa selviäminen on ongelma, etenkin jos haluat kasvattaa kasvisi luomuperiaatteita noudattamalla. Kannattaa kuitenkin välttää keinotorjunta-aineiden käyttämistä ja kokeilla kasvien säännöllistä suihkuttamista vaikka kylpyhuoneen lattialla. Tämä helppo keino tehoaa melko hyvin ainakin kehrääjäpunkkeihin ja kirvoihin, jotka ovat yleisimpiä sisätiloissa kasvatettavien kasvien tuholaisia. Joka tapauksessa kannattaa kokeilla, miten hyötykasvien kasvattaminen kotona onnistuu. Samalla oppii uutta ja voi saada maistuvia lisäkkeitä ruokiin.